KÖYÜMÜZÜN TARİHİ

KÖYÜMÜZÜ TANIYALIM

Konya İli Bozkır İlçesine Bağlı Dereiçi Kasabasının ismi 1960 yılında Devlet tarafından kanunla değiştirilmiştir. Kasabanıneski ismi "GEDERET" tir. GEDERET kelimesinin etimolojik yapısı incelendiği zaman şu görüşler ileri sürülmüştür.

GEDERET: Gidarat Arapça devlet giderleri

GEDERET: Kudret yani güç kuvvet

GEDERET: Kahretmek yani gahredenler, yazıkedenler

GEDERET: Giderekten yani gide gide

GEDERET: Rumca "in önü" anlamınageldiği de söyleniyor.

Yukarıda özet olarak verdiğimiz anlamlar içindeKudretliler anlamı genellikle kabul görmüştür.

Kasabamız Bozkıra 27 km, Konya’ya 120 km dir. Sonnüfus sayımına göre Nüfusu 1600 dür.

Kasabamızda mevcut mahalle isimleri TürkTarihinde bir devri yansıtmaktadır.

Sipahiler: Osmanlı Devletinde atlı askerler.

Celaliler: Osmanlı Devletine başkaldıran Türkefeler.

Seyitler: Osmanlı halkının terbiyesiyle uğraşanve kendilerini Hz. Peygamberin soyuna dayanan bir grup.

Mevki isimleri; Giremez, Kapan Mezarı,Bahçearası, Aydınlar, GEDERET, Kula, Erenler, Bük, Yazı, Sınat, vb.

Dereiçi (Gederet) Beylikler devrinde Karaman oğlu beyliğizamanında ve Osmanlı devleti zamanında var olan bir yerleşim yeridir.

Dereiçi (Gederet) kasabasının yüzölçümü aşağı yaylalar ve köytoplamı yaklaşık 160 km2, Yukarı yayla (buzyeri) 40 km2 Toplam 200 km2 dır.Arazi çok dağlıktır. Modern tarıma elverişli alan çok az alan vardır. Ama bunarağmen insanları çalışkandır.

Dereiçi (Gederet) yaklaşık 800yıllık bir yerleşim yeridir. Etrafta bulunan yörük obaları bir araya gelerek şuanda bulunan yere yerleşmişlerdir. İlk kurulduğu zaman 12 ev bulunan kasabanın kuruluşyerinin seçimi o zamanki şartlara göre çok stratejik bir yerdedir. Doğudanbatıya kuzey tarafı komple Göksu kalyonlarıyla çevrili bulunan kasaba eskidönemlerde özellikle kuzeyden gelecek düşman saldırılarına karşı doğal korumasağlamaktadır.

İçerisinde birçok mağara düden, kandak gibi oluşumlarıbarındıran Göksu kalyonu, yarısı Bağbaşı barajına su tutulmasıyla sular altındakalmasına rağmen Muhteşem manzarasıyla Turizmcilerin, mağaracıların ve diğerdoğa sporcularının muhakkak görmeleri gereken bir yerdir.

Kaynak:Derleme